- Vi planerade hur vi skulle visas och komma närmare industrin för att nå Industri 4.0. Elmias subcontractor-mässa är till för industrins underleverantörer och det året hade de för första gången en Internet of things-arena. Zenta signade upp och hade en monter, ett litet ställe bortskyfflat i hörnet, säger Bennie Forss och ler.
I ögonvrån ser Bennie en person som står och sneglar på avstånd och undrar vad han vill. ”Vill du ha vatten?”, frågar Bennie och mannen kommer över och frågar vad Zenta gör. Jag svarar att vi pysslar med digitalisering och att vi precis hade gjort en frömaskin åt Nelson Seed. Mannen svarar att hans bolag söker människor som kan innovation.
- Jag frågar var han jobbar och han svarar CEVT. Då tänkte jag, va fan är det för konstigt bolag liksom, visste ingenting om det. Geely känner du kanske till, svarar mannen. Nä, jag vet faktisk inte vad det är heller. Okey, men Geely köpte nyss Volvo, säger mannen, som nu presenterar sig som Leif. Jag, bara, jaha... Det är ju ett ganska stort bolag, så smart var jag ju, säger Bennie.
Diskussionen mellan Bennie och Leif från CEVT ledde in på elbilar och Bennie berättade om de idéer som han själv hade för att göra elbilar ännu bättre. Över en flaska vatten fortsatte diskussionen och innan de båda skiljdes åt fick Bennie Leifs kort.
- När vi sedan kom tillbaka till Växjö tänkte jag att det här var väldigt intressant, tänk att slå sig in i automotive. Vi skulle kunna göra sjukt coola grejer där. Jag började bearbeta Leif men nu var intresset ganska svalt. Tillslut kom vi överens om att vi skulle göra ett case, så jag reste till New York och under flygresan skrev jag ner fem sidor kring olika saker som vi kan göra och implementera i en bil. Exempelvis kunde vi strömföra ramen och skicka datatrafik där, fästa sensorer med magnetism istället för att dra kablar. Eller bygga smarta vindrutor som med touch-funktion kan öka och minska rutans transparens och som kan fungera som skärm för mobil eller dator och spela upp musik.
Några veckor efter mötet kom sedan ett mail där Leif sa att han skulle ta det här vidare och prata med deras innovationschef, för de här idéerna var intressanta. Bennie och Zenta får till ett möte i Växjö med Leif och innovationschefen, men innovationschefen lät sig inte imponeras allt för lätt.
- Under mötet är innovationschefen väldigt, väldigt kritisk till vår verksamhet. Vi bestämmer oss därför att gå ner till vår makerspace där vi tillsammans med RISE riggat en demonstration för de smarta vindrutorna. Där kunde vi visa hur en projektor skjuts på kristallfilmen i bildörren och där det går att öppna transparensen på rutan och med touch styra, öppna och stänga sin dator direkt på rutan. Från det tillfället såg man att minen ändrades på innovationschefen och att det här var något som de ville jobba med.
Innovationschefen blev involverad i protoypandet och själva caset byggdes tillsammans på cirka 15 minuter. Väl tillbaka i mötesrummet berättade han att han hade haft låga förväntningar men att det han nu fått se hade bevisat honom fel.
- I efterhand har han berättat att han kom hit och tänkte ”vad fan ska vi göra med ett jävla källarbolag i växjö? vilket slöseri med tid”. Men vi teamade ihop och vi fick en påse pengar för att göra ett projekt under sex veckors tid.
Växjöföretaget fick en bil från Lync & Co, en bil som inte existerar i Sverige. Den var hemlig och fick bara köras vid vissa tider på dygnet. Bilens originalruta monterade ut och in monterades en smart vindruta och tillhörande teknik, en så kallad Smart window.