DEN DIGITALA NÄRVARON PÅ SOCIALA MEDIER

4 snabba tips

Även om detta inte är vårt område får vi många frågor från kunder om den digitala närvaron. I dagens snabba affärsklimat är det nästan en förutsättning för företag att ha en digital närvaro för att etablera sig på marknaden och bibehålla sin konkurrenskraft. Men många företag faller i fällan att tro att det bara handlar om att vara närvarande på olika digitala kanaler.

Att ta sig an sociala medier eller annan form av digital kommunikation kan kännas överväldigande för vem som helst. Men i dagens klimat är digital närvaro ett måste för de flesta företag som vill etablera sig eller vara konkurrenskraftiga på marknaden. De flesta missar dock att om man rusar in i digitala kanaler utan en plan eller tid att avvara, så kan det faktiskt skada mer än vad det hjälper att ha sitt varumärke synligt online.

Här får du ett par tips som hjälper dig att skapa rätt förutsättningar för att komma igång och hålla igång med att kommunicera "on brand".

1. Vet vem din målgrupp är

När du vet vem det är du försöker kommunicera med så kan du också ta reda på hur du når dem på bästa sätt. Är det en yngre generation som är van att avslappnat kommunicera med sina vänner online, eller en äldre mer konservativ målgrupp som vill ha seriösa, pålitliga meddelanden?

Man bör sträva efter att ha en primär målgrupp som man skräddarsyr sin kommunikation till, och flera sekundära (om applicerbart) som man kan ta i beaktning.

2. Vet vad ditt varumärke är

För att kunna ge ett enhetligt intryck i din kommunikation, oavsett om det är sociala medier, bloggar, nyhetsbrev eller via personlig kontakt så måste du veta vad det är för intryck/känslor/personlighet som du vill förmedla till dina mottagare.

Är du vänlig och avslappnad, seriös och pålitlig eller nyskapande och lite tokig? När du vet vem du är och vad du vill så kan du se till att alltid vara “on brand”.

3. Vet vad du vill uppnå

Vad är syftet med din kommunikation?

Allt för ofta ser vi företag som skapar upp olika sociala medier, listor för nyhetsbrev och bloggar för sina varumärken - för att sedan inte ha en aning om vad de ska fylla kanalerna med för innehåll. Ofta kan detta leda till oregelbundna eller övergivna kommunikationslinjer som ger ett dåligt intryck för användare. Om du vet vad du vill uppnå, så är det enklare att ta reda på vilka kanaler som bäst hjälper dig nå det målet.

4. Var konsekvent

Människor vill veta vad de kan förvänta sig. En av de viktigaste reglerna för kommunikation är att hålla den regelbunden och konsekvent. Det spelar ingen roll om du har tid/innehåll att uppdatera en gång i veckan eller en gång i månaden. Hitta ditt schema och håll dig till det.

Undvik att göra flera spontana inlägg på en dag, för att sedan gå månader utan uppdateringar. Planera, spara och låt dina användare veta vad de kan förvänta sig.

 

(Extra tips!)

5. Var inte rädd för att fråga om hjälp

Får många är det svårt att ens veta hur deras varumärke ska se ut. Och det är förståligt. Det är mycket att tänka på, samtidigt som man vill försöka vara unik och sticka ut.

Det finns många resurser där ute som kan hjälpa till med den biten. Hjälpa en att förstå vad man vill att ens varumärke ska vara, och hur man förverkligar det. Vilka medier ska man använda och varför? Och allt annat. Färger. Fonter. Logotyper. Allt det där som det är lätt att man missar.

Vill man ha en personlig kontakt och samarbeta med människor som brinner för branding och kommunikation så är man givetvis välkommen att höra av sig till oss, så snackar vi mer om det över en kaffe!

 


Vi firar 20 år av framgång!

14 januari 2024

Det glada gänget på Zenta är glada att meddela att vi firar vårt 20-årsjubileum! Från en liten start-up år 2004 till att vara en ledande aktör inom vår bransch har varit en spännande och extremt givande resa. Under dessa år har vi uppnått många milstolpar och utvecklats tack vare hårt arbete, innovation och framför allt, stödet från våra värdefulla kunder och samarbetspartners. Många magiska människor har korsat vår väg.

Centraliserat vs Decentraliserat

15 maj 2023

I en alltmer digitaliserad värld söker regeringar och företag sätt att öka säkerheten och effektiviteten i sina digitala system. Någonting som det pratas mycket om utifrån säkerhet är att centralisera digitaliseringen, vilket innebär att all data och alla funktioner hanteras av en enda central enhet, hos regeringar eller organisationer som arbetar med cybersäkerhet.

Vad är smarta städer, egentligen?

14 maj 2023

Vad är egentligen en smart stad? Begreppet har förändrats under de senaste åren, men är det en slump eller något annat? Är smarta städer en plan för att utveckla infrastrukturen eller för övervakning och kontroll av stadens invånare, och varför har vissa organisationer intresserat sig extra mycket för begreppet?

Scroll to top