DIGITALISERINGSRÄDSLOR MÅNGA FÖRETAG MISSAR

4 dolda faktorer som påverkar digitaliseringsarbetet

Digitaliseringen kan väcka både oro och förväntningar. För företag som står inför valet mellan att förnya sin verksamhet eller att hålla fast vid traditionella arbetssätt kan det kännas som en överväldigande utmaning. Men att ignorera digitaliseringen är inte ett alternativ. För att navigera genom denna förändring och skapa en hållbar digitaliseringsstrategi, måste man ta hänsyn till fyra dolda faktorer som påverkar företagets framgång i den digitala eran.

Att göra en rent teknisk digitaliseringsstrategi är relativt enkelt, man behöver bara se över hårdvaror, mjukvaror och alla tekniska bitar för att sedan se vad det ska bytas ut mot. Det är de mjuka värdena som är svårare att identifiera men ofta också avgörande.

Här är 4 dolda faktorer som kan vara grunden till varför det är svårt att komma vidare i digitaliseringsdiskussionen.

1. Förtroendet för ledningen är för lågt, man tror inte att de kan leda eller hantera företagets digitaliseringsresa.

2. Man är rädd att förlora jobbet i en digitalisering, man stödjer inte arbetet för att man är rädd att bli överflödig.

3. Man blir stressad över att inte veta hur man ska sköta sitt jobb när de traditionella arbetsmetoderna bytts ut.  

4. Man förstår konceptet men inte innebörden. Ju mindre förståelse, desto större stress, både för ledning och personal.

Vad kan man göra istället?

1. Finns det rädslor hos medarbetarna som gör projektet svårstartat? Identifiera rädslorna och stoppklossarna, börja därifrån. All form av förändring måste börja från den osäkraste punkten för att kunna bygga på en stabil grund.

2. Ökar förtroendet om man tar in en extern byrå som kommer vägleda hela projektet från start till slut? Eller har man dålig erfarenhet av externa konsulter? Identifiera alternativen.

3. Om rädslan att förlora jobbet finns där, var tydlig med möjliga utfall av digitaliseringen och vad det finns för plan. Ett företag som gjort ett bra jobb med sin digitaliseringsstrategi har en bra plan som förbättrar varje medarbetares situation så att de känner relevansen och fördelen för dem själva att genomgå transformationen. 

4. Underskatta aldrig stödet från medarbetare i denna fråga, underskatta heller aldrig rädslorna som ligger i bakgrunden och lurar. Bakom digitaliseringen är människor. Digitaliseringen görs för människor, av människor. Ta fram varför det görs och hur det kommer gynna alla personligen.

Behöver ni en riktigt bra digitaliseringsstrategi? Kontakta oss idag och boka en av de få tiderna som finns kvar i år!


Vi firar 20 år av framgång!

14 januari 2024

Det glada gänget på Zenta är glada att meddela att vi firar vårt 20-årsjubileum! Från en liten start-up år 2004 till att vara en ledande aktör inom vår bransch har varit en spännande och extremt givande resa. Under dessa år har vi uppnått många milstolpar och utvecklats tack vare hårt arbete, innovation och framför allt, stödet från våra värdefulla kunder och samarbetspartners. Många magiska människor har korsat vår väg.

Centraliserat vs Decentraliserat

15 maj 2023

I en alltmer digitaliserad värld söker regeringar och företag sätt att öka säkerheten och effektiviteten i sina digitala system. Någonting som det pratas mycket om utifrån säkerhet är att centralisera digitaliseringen, vilket innebär att all data och alla funktioner hanteras av en enda central enhet, hos regeringar eller organisationer som arbetar med cybersäkerhet.

Vad är smarta städer, egentligen?

14 maj 2023

Vad är egentligen en smart stad? Begreppet har förändrats under de senaste åren, men är det en slump eller något annat? Är smarta städer en plan för att utveckla infrastrukturen eller för övervakning och kontroll av stadens invånare, och varför har vissa organisationer intresserat sig extra mycket för begreppet?

Scroll to top