INNOVATION UPPTÄCKS INTE - DEN SKAPAS

Enklaste typen av innovation

Genom att eliminera mellanhanden mellan resenären och chauffören, har Uber skapat en automatiserad lösning som är tillgänglig över hela världen, medan Airbnb har gjort det enklare att boka boenden utan att behöva gå genom hotellkedjor eller resebyråer. Förenkling kan vara det absolut snabbaste, enklaste och oftast bästa sättet att skapa innovation.

En innovation är enkelt förklarat en ny idé. Exempel i form av en produkt, lösning, affärsidé eller tjänst. Det behövs ingen forskare, expert eller specialist för att skapa en innovation.

På Zenta skapar vi nästa generation digitala verktyg och ofta mynnar det ut i innovationer. De absolut snabbaste, enklaste och oftast bästa sätten att skapa innovation är att förenkla eller att koppla ihop befintlig teknik och tjänst i en ny.

Förenkla

Genom att helt enkelt ta bort en stor och till synes viktig del av en produkt eller tjänst skapas innovation. Stor del av vår värld är byggd på erkända regler som vi människor lärt oss att acceptera. Flera av dessa produkter och tjänster bygger på en gammal ide, teknik, riktlinjer och regler. Som exempel så använder vi Uber och Airbnb. Båda dessa innovativa bolag har plockat bort en stor del av en tidigare tjänst. Uber tog helt bort mellanhanden mellan resenären och chauffören. Tidigare har vi alltid behövt ringa det lokala taxibolaget som i sin tur planerar körningar vilket tar både tid och kostar pengar. Nu sker detta med automatik via en app samtidigt som det görs tillgängligt i hela världen. Airbnb gör en liknande lösning där de tar bort steget att behöva boka boende via hotell kedjor eller resebyråer för att få ett bra pris och bra läge. Det blir enklare.

Använd befintlig teknik i ny form

I världen finns massor med intressant teknik som finns tillgänglig för alla. När man kombinerar dessa tekniker tillsammans kan man skapa innovation. Som ett exempel har jag valt att använda ett projekt som vi gjorde tillsammans med en kund för något år sedan. Vi skapade en ny digital bilruta. Kort kan man säga att det är en ny typ av pekplatta som sitter i rutan på bilen. Man kan se igenom rutan eller ställa in så att det inte går att se igenom. Den spelar ljud och visar bild och allt går att styra med touch och gester. Denna innovation är en kombination av flera olika tekniska lösningar. De flesta delarna köpte vi från CDON, MediaMarkt, NetOnNet och Kjell & Co.

Innehåll

  1. Bilruta (fanns på bilen)
  2. Kristallfilm (Köptes från återförsäljare)
  3. Touchbar (Köptes på MediaMark)
  4. Projektor (Köptes på NetOnNet)
  5. Vibrationshögtalare (Köptes på CDON)
  6. Dator  (Köptes på MediaMark)
  7. Sladdar (Köptes på Kjell)
     

Alla dessa delar fanns redan tillgängligt och implementationen gav oss en innovation dvs. en ny ide, ny lösning eller produkt. Så i detta projekt använde vi befintlig teknik från IT för att påverka bilbranschen. Här finns nu också möjlighet att använda denna nya teknik för att förenkla och applicera på flera branscher. Kan balkonger använda sig av denna teknik? Hur skulle det gå att använda på tåg, möbler, skyltfönster?

Vad har du runt dig som är skulle må bra av att bli enklare och vilka tekniker skulle du vilja se tillsammans?


Vi firar 20 år av framgång!

14 januari 2024

Det glada gänget på Zenta är glada att meddela att vi firar vårt 20-årsjubileum! Från en liten start-up år 2004 till att vara en ledande aktör inom vår bransch har varit en spännande och extremt givande resa. Under dessa år har vi uppnått många milstolpar och utvecklats tack vare hårt arbete, innovation och framför allt, stödet från våra värdefulla kunder och samarbetspartners. Många magiska människor har korsat vår väg.

Centraliserat vs Decentraliserat

15 maj 2023

I en alltmer digitaliserad värld söker regeringar och företag sätt att öka säkerheten och effektiviteten i sina digitala system. Någonting som det pratas mycket om utifrån säkerhet är att centralisera digitaliseringen, vilket innebär att all data och alla funktioner hanteras av en enda central enhet, hos regeringar eller organisationer som arbetar med cybersäkerhet.

Vad är smarta städer, egentligen?

14 maj 2023

Vad är egentligen en smart stad? Begreppet har förändrats under de senaste åren, men är det en slump eller något annat? Är smarta städer en plan för att utveckla infrastrukturen eller för övervakning och kontroll av stadens invånare, och varför har vissa organisationer intresserat sig extra mycket för begreppet?

Scroll to top