INNOVATION UPPTÄCKS INTE - DEN SKAPAS

Enklaste typen av innovation

En innovation är enkelt förklarat en ny idé. Exempel i form av en produkt, lösning, affärsidé eller tjänst. Det behövs ingen forskare, expert eller specialist för att skapa en innovation.

På Zenta skapar vi nästa generation digitala verktyg och ofta mynnar det ut i innovationer. De absolut snabbaste, enklaste och oftast bästa sätten att skapa innovation är att förenkla eller att koppla ihop befintlig teknik och tjänst i en ny.

Förenkla

Genom att helt enkelt ta bort en stor och till synes viktig del av en produkt eller tjänst skapas innovation. Stor del av vår värld är byggd på erkända regler som vi människor lärt oss att acceptera. Flera av dessa produkter och tjänster bygger på en gammal ide, teknik, riktlinjer och regler. Som exempel så använder vi Uber och Airbnb. Båda dessa innovativa bolag har plockat bort en stor del av en tidigare tjänst. Uber tog helt bort mellanhanden mellan resenären och chauffören. Tidigare har vi alltid behövt ringa det lokala taxibolaget som i sin tur planerar körningar vilket tar både tid och kostar pengar. Nu sker detta med automatik via en app samtidigt som det görs tillgängligt i hela världen. Airbnb gör en liknande lösning där de tar bort steget att behöva boka boende via hotell kedjor eller resebyråer för att få ett bra pris och bra läge. Det blir enklare.

AirBnbs logotypUbers logotyp

Airbnb och Uber har båda lyckats med deras innovationer.

 

Använd befintlig teknik i ny form

I världen finns massor med intressant teknik som finns tillgänglig för alla. När man kombinerar dessa tekniker tillsammans kan man skapa innovation. Som ett exempel har jag valt att använda ett projekt som vi gjorde tillsammans med en kund för något år sedan. Vi skapade en ny digital bilruta. Kort kan man säga att det är en ny typ av pekplatta som sitter i rutan på bilen. Man kan se igenom rutan eller ställa in så att det inte går att se igenom. Den spelar ljud och visar bild och allt går att styra med touch och gester. Denna innovation är en kombination av flera olika tekniska lösningar. De flesta delarna köpte vi från CDON, MediaMarkt, NetOnNet och Kjell & Co.

Innehåll

  1. Bilruta (fanns på bilen)
  2. Kristallfilm (Köptes från återförsäljare)
  3. Touchbar (Köptes på MediaMark)
  4. Projektor (Köptes på NetOnNet)
  5. Vibrationshögtalare (Köptes på CDON)
  6. Dator  (Köptes på MediaMark)
  7. Sladdar (Köptes på Kjell)
     

Alla dessa delar fanns redan tillgängligt och implementationen gav oss en innovation dvs. en ny ide, ny lösning eller produkt. Så i detta projekt använde vi befintlig teknik från IT för att påverka bilbranschen. Här finns nu också möjlighet att använda denna nya teknik för att förenkla och applicera på flera branscher. Kan balkonger använda sig av denna teknik? Hur skulle det gå att använda på tåg, möbler, skyltfönster?

Vad har du runt dig som är skulle må bra av att bli enklare och vilka tekniker skulle du vilja se tillsammans?

Vi skapade bilrutor med ett touch interface

 

Bennie Forss
Bennie Forss

Grundare