UPPKOPPLAD MASKIN GER EKOLOGISKT KVALITETSFRÖ

Optigrow Vitalizer 90

Nelson Seed Development är ett innovations- och forskningsföretag inom Nelson Garden koncernen. Med en patenterad metod har Nelson Seed Development skapat ett sätt att förbättra prestanda på kvalitetsfrö på ekologisk väg och på så sätt skapar värde för fröbranschen globalt.

Detta har de gjort med sin maskin Optigrow Vitalizer 90 som är världens första helautomatiska fröbehandlingsmaskin. Den kan förbättra prestandan på kvalitetsfrö på 1-3 dagar på plats hos kund jämfört med en leveranstid på upp till 5 veckor när frö skickas iväg för behandling.

 

HELAUTOMATISK FRÖMASKIN

Utmaning

Nelson skapade första helautomatiska maskinen, byggd för in-house användning och mycket enkel att sköta för att minska leveranstid, kostnad och hantering. De ville ha ett lika enkelt och effektivt sätt att styra maskinen.

Vi ville skapa ett säkert system som med ett enkelt flöde kommunicerar mellan app och maskin.

DIGITALISERAT FLÖDE

Lösning

I varje maskin sitter en dator som innehåller det program vi byggde för att skicka de kommandon som behövs för att maskinen ska kunna skapa de protokoll (recept) som önskas.

Vi byggde flera delar som består av en app och programmet som snurrar i datorerna med en funktion som tar all information som behövs från appen och skickar den till server och maskinen. En helper service översätter våra kommandon till maskinernas och lyssnar på anrop från mobilappen för att skapa de protokoll som beställs.

KRYPTERAT OCH REAL-TIME

Vårt uppdrag

Vi skapade en tjänst som kan prata med appen och webbtjänsten så att operatören alltid kan få information om hur maskinens process fortlöper.  Tjänsten är byggd med säkerhet i fokus och informationen är krypterad.

Maskinens pågående process kan visas på appen med information om temperatur, status m.m.

Resultatet

Operatören kan nu välja art, sort och faktauppgifter för den aktuella körningen. Det individuella receptet tas fram av labbet i Lund och överförs till maskinen. Operatören kan sedan följa processen via en app i sin mobil samt få larm vid störningar kring temperatur, nät, och andra faktorer. Maskinen kan också styras, underhållas och felsökas på distans.

Molnbaserat

Molnbaserad lösning för bästa tillgänglighet

Analys

Realtidsdata visar meningsfull information om pågående flöde

App

App som pratar med maskinen och visar pågående flöde

Rest-API

Interagerar med flera olika system för utbyte av data

Övervakning

Samtliga maskiner larmar och detta plockas upp av Zentas tjänster som skickar ut notificationer till mobiltelefonen vart du än befinner dig

Automation

Samtliga tekniker och tjänster är ihopkopplade och fungerar automatiserat för skalbarhet och enkelhet.

Industri 4.0

Automation, processindustriell it och tillverkningsteknologier

Säkerhet

Flerlagersskydd och kryptering för känslig information

IoT

Maskiner innehåller programvara med inloggning till portal som ger överblick över maskinernas processer

"Även om de flesta projekt vi jobbar med är inom Sverige så är det roligt att få arbeta med andra länder. Uppleva och lära av deras kultur, mentalitet och arbetssätt. I Optigrowprojektet arbetade vi med ledningen i Sverige, maskintillverkare i Holland och mjukvaruutvecklare i Italien på en mjukvaruplattform från Tyskland. Allt detta för att binda ihop allt i en fungerande lösning. Utmanande, lärande och framförallt roligt."

Jag vill veta mer om Optigrow Vitalizer 90